Η εκστρατεία στην Ανατολή

O Αλέξανδρος ξεκίνησε το Μάιο του 334 π.Χ. την εκστρατεία κατά των Περσών, η οποία παρουσιάστηκε ως εκδίκηση για την καταστροφή των ελληνικών ιερών και πόλεων από τον Ξέρξη,πριν από σχεδόν ενάμιση αιώνα. Στη Μακεδονία άφησε τον Αντίπατρο υπεύθυνο για την επιτήρηση των Ελλήνων και των Θρακών καθώς και για την προστασία των μακεδονικών συνόρων, ορίζοντάς τον βασιλιά της Ευρώπης (αντιβασιλέα). Η στρατιά του Mεγάλου Aλεξάνδρου αποτελούνταν από 32.000 πεζούς και 5.500 ιππείς. Το στρατό ακολουθούσαν 120 συμμαχικά πλοία για ανεφοδιασμό, μεταφορά πολεμικών μηχανών κλπ. Ο όγκος των στρατευμάτων υπό το στρατηγό Παρμενίωνα πέρασε από τη Σηστό στην Άβυδο, ενώ ο Αλέξανδρος έπλευσε από τον ελαιούντα στην Τροία, όπου και πρόσφερε θυσία στην Αθηνά Ιλιάδα.

Στον ποταμό Γρανικό αντιμετώπισε τα στρατεύματα των Περσών σατραπών της Μικράς Ασίας και κέρδισε για πρώτη φορά σε μάχη (334 π.Χ.). Το μεγαλύτερο μερος της Μικράς Ασίας έπεσε στα χέρια του χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Προωθούμενος προς τα παράλια και το νότο, πέρασε από τις Σάρδεις, την Αλικαρνασσό στην Καρία, καθώς και τη Λυκία και έφτασε στην Παμφυλία. Από εκεί στράφηκε προς την Κιλικία και μετά, διαμέσου της Πισιδίας, στη Φρυγία. Το χειμώνα του 333 π.Χ. έφτασε στο Γόρδιο κοντά στον ποταμό Σαγγάριο όπου, όπως λέγεται, έλυσε το αίνιγμα του γόρδιου δεσμού κόβοντας τον κόμπο με το σπαθί του. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς συνάντησε τον Πέρση βασιλιά Δαρείο Γ' Κοδομανό για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης στην Ισσό και τον έτρεψε σε φυγή.

Στη συνεχεια ο Αλέξανδρος κατευθύνθηκε προς τις φοινικικές πόλεις. Αντίσταση συνάντησε μόνο στην Τύρο, η οποία όμως υπέκυψε έπειτα από πολύμηνη πολιορκία, το 332 π.Χ. Σειρά είχε η Αίγυπτος, η οποία τον υποδέχτηκε ως ελευθερωτή από την περσική κυριαρχία. Το 331 π.Χ. έχτισε την Αλεξάνδρεια στις ακτές της Μεσογείου, απέναντι από το νησί Φάρος.

Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς ο Αλέξανδρος, αφου διέσχισε τη Φοινίκη και τη Συρία, προχώρησε στο κέντρο του περσικού βασιλείου. Την 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. συνάντησε το στρατό του Δαρείου στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων και, παρά τη συντριπτική υπεροχή των αντιπάλων του, ο νεαρός Μακεδόνας νίκησε και έτρεψε για δεύτερη φορά το βασιλιά των Περσών σε φυγή. Ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Ασίας και ο σατράπης Μαζαίος του παρέδωσε τη Βαβυλώνα. Το Δεκέμβριο του 331 π.Χ. έφτασε στα Σούσα. Στο μεταξύ, ο Δαρείος δολοφονήθηκε από το Βήσσο, έναν από τους σατράπες του, και ο Αλέξανδρος θεωρήθηκε ο διάδοχός του.

Από το Μάιο του 330 έως τον Ιούνιο του 329 π.Χ. πορεύτηκε προς το εσωτερικό της Ανατολίας. Ξεκίνησε από την Περσέπολη, πέρασε από τα Εκβάτανα, το Ιράν, το σημερινό Αφγανιστάν, το Ινδοκούς και έφτασε στη Βακτρία. Το 328 π.Χ., έπειτα από δεκαοκτάμηνο ανταρτοπόλεμο, κατέκτησε και τη Σογδιανή.

 

Το 327 π.Χ. άρχισε νέα εκστρατεία στις Ινδίες και τον Ινδικό ωκεανό και την άνοιξη του ίδιου έτους πέρασε τον Ινδό ποταμό. Τον Ιούνιο του 326 π.Χ. νίκησε σε μάχη το βασιλιά Πώρο της ανατολικής Πενταποταμίας («Παντζάμπ») και το Νοέμβριο έφτασε στον Ινδικό ωκεανό. Το φθινόπωρο του 325 π.Χ. ο Αλέξανδρος πήρε το δρόμο της επιστροφής στα Σούσα, όπου και έφτασε το Μάρτιο του 324 π.Χ. διασχίζοντας την έρημο της Γεδρωσίας. Το 323 π.Χ. ξεκίνησε την προετοιμασία νέας εκστρατείας στην Αραβία, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του πρόωρου θανάτου του στις 10 Ιουνίου.

 

Προηγουμενη Σελίδα...